Sponsorer och partners

Haglöfs Addnature.com Specialized Holiday Club Vildmarksmässan Åre Året Runt Kajaktiv ICA Åre Gococo Upplev Jämtland Härjedalen Edhs ATV Musikbygget Skogma Brattlandsgården Djupa Gruvans Krog Gruvbacken i Huså Skistar.com Äventyrligt i Åre Event Care Enervit Tännforsens turiststation

Tävlingen

Banan

 

Haglöfs Åre Extreme Challenge består av följande tävlingsmoment:

Kajak: Soloklasserna Paddling från Tännforsen till Åre. 25 km i fors, älv och sjö. Duo och Lag klasserna paddling rundbana på Åresjön 18 km.
Löpning Från Åre torg (400 möh) till Åreskutans topp (1420 möh) och ned på baksidan till Huså.
Mountainbike: Cykla 31 km från Huså till Åre genom vackra skogar på stig, led och väg.


 

Kajak

För Solo klasserna består paddelsträckan  av  forsar, älv- och sjöpaddling. Det kommer att vara två obligatoriska lyft förbi de två kraftigaste  forsarna, Forsaforsen (100-200 m lyft) och Tegeforsen (ca 250-350 m lyft). Avslutningen in till Åre by är 5 km paddling på sjö. Sammanlagt 25 km

För Duo och Lagklasserna är det start på Åre strand och en vacker rundbana på Åre sjön med ett lyft. Tänk på att Åresjön är en fjällsjö som snabbt blåser upp och bildar stora vågor. Välj en kajak du kan hantera i alla väder. Längden är 18 km. (Karta över paddelsträcka Duo och Lag)

Efter paddlingen ska kanot och paddel lämnas vid på ängen bredvid Drömstugan. De tävlande ska placera sin kanot på ett lämpligt sätt och får ej ta hjälp av assistenter. De tävlande springer sedan till Kyrklägdan för byte av utrustning (ca 700 m) och första växlingen.

För solo klasserna är det krav på att man har kunskap i forssäkerhet. Ett av dessa krav måste uppfyllas för att få starta:

  • Deltagit tidigare år, förutom 2012
  • Intyg på att man tagit en forspaddlingskurs 
  • Att man tar en 2 timmars forsäkerhets kurs veckan innan tävlingen.  Kursen anordnas av Äventyrligt här i Åre för 200 kr.


Löpning 15 km

Löpning från Kyrkslägdan i Åre över Åreskutan till Huså by. Banan följer den sk sommarleden via Tottliften, Sadeln och Lillskutan på väg till Åreskutans topp, 1420 m ö h. Därefter börjar nedförslöpningen till Gruvbacken i Huså  på Åreskutans norra sida.

Banan kommer att snitslas och märkas ut men vi rekommenderar alla deltagare att vara förberedda på viss orientering vid dåligt sikt. Vid vackert väder erbjuder Åreskutan en mäktig utsikt och åskådare rekommenderas varmt att ta kabinbanan upp till 1 240 möh och därefter gå vidare upp till toppen för att följa och heja på deltagarna vid kontrollen utanför Toppstugan.

Karta över löpsträckan


Mountainbike 31 km

Banan går parallellt med grusvägen från Huså, tills man når grusvägen mot Björnen. Där korsar man vägen och följer sedan skoterleden till Fröå gruva via Lill-Sandkläppen och Sandkläppsbackarna. Efter Fröå gruva korsas bilvägen igen och man följer samma gamla grusväg västerut mot Årebjörnen och därefter via stigar in till Åre. Banan passerar förbi Totthotell och sen ut i pisterna med en tuff klättring och en teknisk utförskörning ned till dalstationen av liften VM8:an sedan kort asfaltcykling  till målet på Åre torg.

Banan löper längs smala och bredare stigar och grusväg med några tyngre partier och tuffa backar. Sammanlagd stigning på banan är 706 höjdmeter. Banan kommer delvis att vara markerad med plastband. Var försiktig och håll uppsikt, det kan finnas vandrare ute på lederna och trafik på vägarna. Trafikregler måste följas.

Se bansträckning på Garmin