Åre Extreme Challenge består av följande tävlingsmoment:

Kajak

Soloklasserna Paddling från Tännforsen till Åre. 25 km i fors, älv och sjö. Duo och Lag klasserna paddling rundbana på Åresjön 18 km.

Löpning

15 km från Åre torg (400 möh) till Åreskutans topp (1420 möh) och ned på baksidan till Huså.

Mountainbike

Cykla 32 km från Huså till Åre genom vackra skogar på stig, led och väg.


Kajak 18/25 km

För RIVER CLASS består paddelsträckan av forsar, älv- och sjöpaddling. Det kommer att vara två obligatoriska lyft förbi de två kraftigaste forsarna, Forsaforsen (100-200 m lyft) och Tegeforsen (ca 250-350 m lyft). Avslutningen in till Åre by är 5 km paddling på sjö. Sammanlagt 25 km.

För LAKE CLASS är det start på Åre strand och en vacker rundbana på Åresjön med ett lyft. Tänk på att Åresjön är en fjällsjö som snabbt blåser upp och bildar stora vågor. Välj en kajak du kan hantera i alla väder. Längden är 18 km.

Efter paddlingen ska kanot och paddel lämnas vid anvisad plats. De tävlande ska placera sin kanot på ett lämpligt sätt och får ej ta hjälp av assistenter.

Löpning 15 km

Löpning från Årebyn över Åreskutan till Huså by. Banan följer den sk sommarleden via Tottliften, Sadeln och Lillskutan på väg till Åreskutans topp, 1420 m ö h. Därefter börjar nedförslöpningen till Gruvbacken i Huså på Åreskutans norra sida.

Banan kommer att snitslas och märkas ut men vi rekommenderar alla deltagare att vara förberedda på viss orientering vid dåligt sikt. Vid vackert väder erbjuder Åreskutan en mäktig utsikt och åskådare rekommenderas varmt att ta kabinbanan upp till 1 240 möh och därefter gå vidare upp till toppen för att följa och heja på deltagarna vid kontrollen utanför Toppstugan.

 

Mountainbike 32 km

Banan går parallellt med grusvägen från Huså, tills man når grusvägen mot Björnen. Där korsar man vägen och följer sedan skoterleden till Fröå gruva via Lill-Sandkläppen och Sandkläppsbackarna. Efter Fröå gruva korsas bilvägen igen och man följer samma gamla grusväg västerut mot Årebjörnen och därefter via stigar in till Åre. Banan passerar förbi Totthotell och sen ut i pisterna med en tuff klättring och en teknisk utförskörning ned till dalstationen av liften VM8:an sedan kort asfaltscykling till målet på Åre torg.

Banan löper längs smala och bredare stigar och grusväg med några tyngre partier och tuffa backar. Sammanlagd stigning på banan är 706 höjdmeter. Banan kommer delvis att vara markerad med plastband. Var försiktig och håll uppsikt, det kan finnas vandrare ute på lederna och trafik på vägarna. Trafikregler måste följas.

Hela banan

  • Klicka här för en beskrivning (Suunto Movescount). Observera att detta gäller Solo-klassen, Duo- och stafettklasserna paddlar på sjön istället för punkt-till-punkt på älven.
  • Klicka här för en karta över hela banan med Google-maps.