Åre Extreme Challenge är en utmanande tävling -för att vinna krävs många år av träning i alla disciplinerna, men det är samtidigt en bred tävling som låter sig genomföras av en väl förbered motionär.

Som tävlingsarrangör är det viktigt att poängtera att det är den tävlandes ansvar att komma väl förberedd till startlinjen. Grundläggande kunskaper i forspaddling ska kunna intygas, du bör kunna läsa en karta och vara medveten om att tävlingen går i högfjällsterräng.

Nedan följer en sammanställning av tips för förberedelser.

#TutorialThursdayAEC filmserien

Kolla på vår 12 delade filmserie med träningstips för båda nybörjare och mer rutinerade.  Alla filmer kan laddas ned här.

Paddlingen

* Ny paddlingsregler inför 2018 finns endast på engelska här.

I tävlingen ingår forspaddling (RIVER CLASS) och sjöpaddling (ALL CLASSES).

Vi rekommenderar att du väljer en kajak som inte är för rank givet din kapacitet. Att kunna paddla genom fors och vågor sparar mycket tid jämfört med att sitta och parera för att hålla balansen. Vi rekommenderar dig att gå med i en paddelklubb för att kunna testa olika kajaker innan du eventuellt köper en själv. Flera av de kajakföretag som nämns nedan hyr även ut kajaker.

Paddlingen på Åresjön kan på några minuter förvandlas från en lugn tur på sjön till vad som känns som ett stort hav med väldiga vågor. Detta fick vi erfara under tävlingen 2014, då många hade stora problem att sitta kvar i sina kajaker.

Tips – Kajaker och paddlingskurser

 • Kajaktiv är en stor kajakbutik i Dala-Floda (2,5 tim med tåg från Stockholm) som också arrangerar forspaddlingskurser specialanpassade för Åre Extreme Challenge under maj och juni (Dala-Floda) samt under veckan föra ÅEC (Åre). Butiken (och online) har allt för paddling: kajaker, surfskis, och tillbehör. James Venimore, som startade HÅEC för 21 år sen, har tagit fram 4 olika kurser för alla deltagare: allt från 3 timmar till 3 dagar. Läs mer på  kajaktiv.se.
 • Äventyrligt. Äventyrligt står för säkerheten under tävlingen och arrangerar forskurser i Åre. Stefan Jarhed som driver Äventyrligt har under många år erbjudit säkerhetskurser och teknikträning. Kurserna är olika långa, allt från 1,5 timmar till 2 dagar. Äventyrligt hyr även ut kajaker, hjälmar, vådträkter och flytvästar. Läs mer på aventyrligt.se. 
 • Kajaksidan. Kajaksidan med butik i Stockholm, har allt du behöver för paddling. Utöver kajaker, surfskis, torrdräkter och allt annat nödvändigt för ÅEC så säljer de även paddelkurser, i t. ex. effektiv paddelteknik med Jörgen Kard som vunnit paddelsträckan på ÅEC. Kajaksidan hyr även ut lämpliga kajaker med bra driv och stabilitet från WorldKayaks. Kajaksidan arrangerar även ÅrePreRace. Läs mer på kajaksidan.se.
 • Kajakspecialisten. Komplett surfski-butik i Stockholm med kurser i effektiv paddelteknik för nybörjare och vana. På kurserna lånar du surfski, vingpaddel och surfskikläder. Instruktion ges på din nivå. Max 5 deltagare per kurs. Instruktörer från Svenska landslaget. Som medlem har du egen nyckel till surfskis, vingpaddlar, flytvästar och även möjlighet att hyra surfskis till HÅEC. Läs mer på kajakspecialisten.se.
 • Paddling Stockholm. Intensivkurser i forspaddling eller eskimåsväng i centrala Stockholm. Dagtid, kväll eller helg. Välj en tid som passar dig och träna enskilt med personlig tränare, eller i grupp med hela ditt ÅEC-lag. Forsintyg utfärdas i samarbete med tävlingskansliet.” Läs mer på paddlingstockholm.se eller här.
 • Escape Outdoors. Coaching och lektioner av Johan Wagner som är UKCC Coach level 2 men även tävlningsaktiv bergs och ultralöpare. Club i Önnered (nära Göteborg) med frikostiga regler och priser för kajaklån och kurser. Läs mer på escapeoutdoors.se
 • Surfskicamps erbjuder kurser för nya och avancerade paddlare. Sveriges bästa surfskicoacher finns på plats. De erbjuder träning och coaching både i skyddat vatten och öppet hav. Läs mer på deras hemsida.

Tips – Genompaddling på Indalsälven

Det finns även möjlighet att paddla forsen veckan innan racet. Genompaddlingen kan arrangeraras veckan innan tävlingen. Genompaddlingen är ingen kurs utan en möjlighet att se nivån på vattnet och få lite råd av våra guider om olika linjer som man kan paddla genom forsen. Här kan du ta kontakt med Kajaktiv eller Äventyrlig.

Löpning

Löpningen är fantastiskt vacker och härlig utmaning. Det som är viktigt i förberedelserna för löpningen är, förutom att bli en starts allround-löpare, att träna specifikt på att springa utför i oländig terräng.

 

Tips – Löpteknik

En effektiv löpare håller i längden. Trotts att vi föds med förmågan att springa skadar sig idag över 80% av alla löpare på grund av bristande teknik. Det finns mycket att tjäna på när det gäller löpteknik. Många företag erbjuder löpcoachning, bland annat de här två:

 • Born to Run Scandinavia drivs av tre BTR master coaches (Gourgen Gevorgyan, Joseph Stone, och Scott Cole). De erbjuder världsledande kurser inom löpning och löpcoaching, utvecklad av Lee Saxby. De erbjuder även 1 on 1 coaching för löpare som vill bli snabbare, starkare och skadefri. BTR håller kurser i Stockholm, Göteborg och Malmö. Läs mer på borntorun.nu.

Mountainbike

Förberedelser för cyklingen sker företrädesvis i sadeln. Men, för dig som planerar att köra duo- eller soloklassen är det bra att träna på att både springa och cykla under samma pass. Kroppen måste vänja sig vid övergången från en disciplin till en annan.

Mountainbikesträckan är teknisk. Där banan löper över myr är det bästa valet oftast att hoppa av cykeln och springa med den. För den som lagt åtskilliga timmar på stigcykling kommer sista delsträckan att gå strålande.

Tips – Mountain bike

Att ta steget ifrån landsvägcykling till mountainbikecykling är inte lika stort som många tror. Det finns dock några grundläggande tips som kan göra det hela lite mer njutningsfullt…och hjälpa dig att ”keep the rubber side down.”

 • Cykling Deluxe arrangerar kurser för dig som vill utvecklas inom stigcyklingens alla områden. Kurserna är förlagda i Jämtland. Under 2017 kommer det finnas kurser för såväl nybörjare som de som vill ta ett steg till inom stigcyklandet eller utförscyklandet. I maj erbjuds även 3-dagars helgkurs för dig som är tjej och vill förbereda dig på bästa sätt inför ÅEC. Där ingår bla grundläggande cykelteknik samt cykling på tävlingsbanan. Mer info kommer snart till www.cyklingdeluxe.com.
 • Snell Sport & Hälsa har sitt säte i Östersund och anordna vårkurser för nya MTB åkare som vill lära sig mer och komma i form till ÅEC. Jügen Snell på Snell Sport&Hälsa har ett förflutet som cyklist och har kört ett flertal MTB lopp bla annat fem Cykelvasor. Han är även massageterapeut och kan hjälpa er med muskulära problem. Läs mer på snellsport.se.

Träningsprogram och kurser

Visa deltagare vill få hjälp med en träningsupplägg under vinter och inför racet. Här finns lite tips:

 • Träningsprogram från Fredrik Lindström
 • Träningsprogram från Johan Skärskog
 • Scott Cole erbjuder olika typ av coaching inför ÅEC. Läs mer på scottcole.se.
 • Träningsgrupp i Paddling, Löpning & Cykling med Kajakspecialisten.se i Stockholm. Löpträning mars-april, Kurs & Teknikpass i surfskipaddling april-maj och Multidagar i juni med 4-6 timmar paddling+löpning+cykling. Vi tränar tillsammans men du får också egen nyckel till surfskis, vingpaddlar och flytvästar. Paddelinstruktörer från Svenska landslaget med vana att instruera både nybörjare och vana. ÅEC-coacherna Linda och Karin som kommit tvåa i Dam-Duo-klassen ansvarar för helheten. Välkommen! Läs mer här.
 • Våga ÅEC med Coach Lekhagen! Vi lär dig inte tekniken, istället ser vi till att du känner dig tillräckligt förberedd för att våga prova. Vi finns i Stockholm.  Läs mer på lekhagen.se/coach eller ladda ner en pdf här.

Andra multisporttävlingar

Sverige

 • raceforheroes.se (vinnartid ca. 5 tim. Solotävling med kajak, cykel, löpning)
 • areprerace.se (solotävling med kajak, cykel, löpning i Sthlm, Gbg och Uppsala. Möjlighet att hyra kajak och cykel gratis
 • kolmardenextreme.se (vinnartid ca. 9 tim.  Solotävling med kajak, cykel, löpning)
 • sportkullanar.se (vinnartid 5-9 tim. Lag multisportrace (endast tjejer) med cykel, löpning och andra moment.
 • isabergmultisport.se (vinnartid 3-tim.  Solotävling med kajak/löp/cykel i ”Årelik” miljö. (29 april 2017)
 • kajaktiv.se  forspaddlingstävling söndag 11:e juni i samband med en forspaddlingskurs som går på lördag (10-11 juni 2017)
 • karlstadmultisport.se/wermlandar/ Loppet kommer att bestå av 3 etapper och den totala tävlingstiden kommer att bli ca 20h.

Utomlands

 • coasttocoast.co.nz Vinnartid 10 tim. Solotävling med forspaddling, landsvägcykel, löpning i Nya Zeeland.