Haglöfs Åre Extreme Challenge är en utmanande tävling som kräver år av träning för att kunna vinna men det är samtidigt en bredd tävling för en väl förberedd motionär. Nedan kommer olika råd för att kunna prestera bättre under tävlingen.

Paddlingen

För er som inte paddlat fors tidigare rekommenderar vi starkt att ni tar en forskurs. Genompaddlingen som vi arrangerar veckan innan tävlingen är ingen kurs utan en genompaddling för att se nivån på vattnet och få lite råd av våra guider om olika linjer som man kan paddla genom forsen.

Paddlingen på Åresjön kan på några minuter förvandlas till lugn paddling på en sjö till att det känns som om man sitter i ett stort hav med väldigt stora vågor. Detta fick vi erfara under tävlingen 2014, då många hade stora problem att sitta kvar i sina kajaker.

Det är två ställen på sjön som är extra knepiga om det blåser. Det första är när man paddlar tvärs över sjön längst österut på rundbanan för duo och lagklasserna. Det andra är utloppet från Indalsävlen in i Åresjön och där alla klasser passerar. Förra året var det ostlig vind som i byarna blåste ca 15 m/s. När det blir en ostlig vind bygger det stora vågor mot strömmen från Indalsäven. På det här partiet är man långt ifrån land. Vilket kräver att det är viktigt att man har tränat på självräddning.

Kajaktiv har kurser som de arrangerar i maj och juni special anpassad för er som ska deltaga i Åre Extreme Challenge. Läs mer på Kajaktivs hemsida

Äventyrligt som står för säkerheten under tävlingen arrangerar även de forskurser här i Åre. Läs mer på Äventyrligts hemsida

Sufrskicamps erbjuder kurser för nya och avancerade paddlare. Sveriges bästa surfski coacher finns på plats. De erbjuder träning och coaching både i skyddat vatten och öppet hav. Läs mer på deras hemsida.

Veckan innan tävlingen så arrangerar både Kajaktiv och Äventyrligt endags kurser i Åre. Äventyrligt kommer att arrangera nybörjarkurser och Kajaktiv fortsättningskurser för de som gått en kurs tidigare eller de som har erfarenhet. Kontakta dem för att boka kurs.

Val av kajak så rekommenderar vi att ni väljer en som inte är för rank för er kapacitet. Ni tjänar mer tid på att kunna driva kajaken genom forsarna än att sitta och parera för att hålla balansen.

Löpning

Löpningen är fantastiskt vacker och en härlig utmaning. Det som är viktigt i förberedelsen för löpningen är självklart att bli en stark uppförslöpare men det är också väldigt viktigt att träna på att springa utför i oländig terräng. Det finns många minuter att tjäna på utförslöpningen och så är det mycket skönare att kunna slappna av i när det går utför.

Ni som använder stavar vilket är en bra idé så träna att springa med stavar så att ni hittar rätt längd och kan göra er nytta av hjälpen ni får av stavarna.

Mountainbike

För att förbereda sig bäst för cyklingen så ska man ju självklart cykla mycket. Men för de som genomför hela tävlingen är det viktigt att ni tränar på att springa först för att sedan fortsätta ert träningspass på cykel. Så att ni vänjer kroppen vid övergången.

Mountainbikesträckan är väldigt teknisk och passerar några myrar, där det är snabbare att hoppa av cykeln och springa med den. Vi rekommenderar starkt att ni tränar teknisk cykling så kommer ni att klara av banan strålande.

Tips för ett väl genomfört lopp

Tänk igenom växlingarna så att ni spenderar så lite tid som möjligt där, tänk på alla små detaljer.

Välj kläder med omsorg så slipper ni byta under dagen, men tänk på att tävlingen går i fjäll miljö och vädret kan ändra sig fort.

Drick och ät under hela dagen så att ni håller er på en bra energi nivå. Träna med samma dryck och mat som ni tänker tävla med så magen inte blir överraskad. Starta varje sträcka i lugn takt så hinner kroppen vänja sig vid de nya rörelserna

Fler träningsprogram

Träningsprogram från Fredrik Lindström
Träningsprogram från Johan Skärskog