Det här behöver du veta

  • Letar du efter en lagkamrat?

    Finn en lagkamrat till Duo- eller Stafettklassen på vår Facebook-eventsida

    Till Facebook-eventsida

Åre Extreme Challenge är en utmanande tävling. Här kommer viktig info för din förberedelse.

Söker du motivation för året runt träning? Kika in på vår sida "inspiration".

Paddling - GENERELLT

I tävlingen ingår forspaddling (RIVER CLASS) och sjöpaddling (ALL CLASSES).

Paddlingsreglerna 2018 gäller för båda RIVER CLASS och LAKE CLASS. 

Välj rätt kajak! Väljer en kajak som inte är för rank givet din kapacitet. Att kunna paddla genom vågor (från fors eller vind) sparar mycket tid jämfört med att sitta och parera för att hålla balansen. Att kunna paddle bekvämt i alla förhållande är MYCKET viktiga än att hålla hög fart.  Vi rekommenderar dig att gå med i en paddelklubb för att kunna testa olika kajaker innan du eventuellt köper en själv.  

** Viktigmedellande **  Paddlingen på Åresjön (ALLA KLASSER) kan ändra på några minuter förvandlas från en lugn tur på sjön till vad som känns som ett stort hav med väldiga vågor. Under tidigare år har många kapsizat.  Alla tävlande måste kunna göra en "självräddning" dvs tar sig upp i kajaken på eget hand utan hjälp. Lita inte på att en säkerthetsbåt eller kanotist kan hinner fram till dig på race day -- ansvaret ligger hos tävlande själv! Säkerhetsteamet är där endast som back up i fall ett nödsituation uppstår.

Paddling - RIVER CLASS

I RIVER CLASS ingår forspaddling och sjöpaddling och deltagare måste visa upp förspaddlingsintyg för att kunna tävla. 

** Nya paddlingsregler 2018.  De nya reglerna gäller framförallt deltagare i RIVER CLASS. Dessa måste visa forspaddlingsintyg från en godkänt forspaddlingsinstruktör. 

Forspaddlingskurser. Följande (av ÅEC godkända) instruktörer ger forspaddlingskurser under vår/sommar/höst. Dessa kurser ger det obligatoriska forspaddlingsintyg du behöver för att kunna ställa upp i ÅEC:s RIVER CLASS. En ordentlig lista över alla instruktörer finns på Kanotförbundets hemsida eller kan fås via Jonas Forsmark.

Södra sverige (Skåne/Gbg)

Mellansverige (Dalarna, Hälsingland)

Norra Sverige/Umeå

Åre

Tips. Vi rekommenderar att RIVER CLASS-deltagare göra en genompaddling på Indalsälven under race week för att se nivån på vattnet och studera dom olika linjer som man kan välja genom forsen. Vissa företag erbjuder även möjlighet att paddla forsen och genomföra forspaddlingsintyg veckan innan racet. Här kan du ta kontakt med Lars Larsson eller Äventyrlig.

Läs mer och se en film av forsen under "banan." 

Paddling - LAKE CLASS

I LAKE CLASS ingår endast sjöpaddling. Inget paddlingsingtyg krävs dock alla deltagare bör ha tidigare paddlings erfarenhet samt följa nya tävlingsregler från 2018.

** Nya tävlingsregler från 2018 gäller även LAKE CLASS, framförallt att du måste bära med sig extra kläder samt måste kunna genomföra en självräddning på sjön utan hjälp. 

Löpning

Löpningen är fantastiskt vacker och härlig utmaning. Det som är viktigt i förberedelserna för löpningen är, förutom att bli en stark allround-löpare, att träna specifikt på att springa utför i relativt svår terräng.

Löpartips - läs mer här.  

Mountainbike

Förberedelser för cyklingen sker bäst i cykelsadeln. Men, för dig som planerar att köra duo- eller soloklassen är det bra att träna på att både springa och cykla under samma pass. Kroppen måste vänja sig vid övergången från en disciplin till en annan.

Mountainbikesträckan är teknisk. Där banan går över myr är det bästa valet oftast att hoppa av cykeln och springa med den. För den som lagt åtskilliga timmar på stigcykling kommer sista delsträckan att gå strålande.

Mountainbike tips - läs mer här

Nyhetsbrev

Läs ÅEC:s senaste nyheterna och anmäl dig. Se länken längst ned till vänster på varje sida.