Hur ser banan ut?

Sommaren 1997 satt Erik Ahlström och James Venimore och tittade på kartan över området kring Åre. De hittade en utmanande sträcka från Sveriges största vattenfall, över Åreskutan och tillbaka till torget i Åre by.

Den ursprungliga bansträckningen, som kräver både teknik och uthållighet, används än idag. Vi kallar den RIVER CLASS. Vinnartiden i RIVER CLASS är cirka fem timmar medan det stora flertalet går i mål på eftermiddagen, 6-10 timmar efter start.

Deltagare i LAKE CLASS tävlar på samma löp- och cykelsträcka men paddlar bara på Åresjön. 

Deltagare i ÅEC Run-N-Bike följer samma bana som "vanliga" ÅEC men minus paddlingen. 

Se bilder av banan - följ vår hashtag

#ÅECcourse på instagram

Kajakpaddling 25/18/10 km

RIVER CLASS kör sin start ute på sjön nedanför Tännforsen, med deltagarna i sina kajaker. Sträckan som ska paddlas består av forsar, älv och sjö. Förbi de två största forsarna; Forsaforsen (cirka 300 m bärväg) och Tegeforsen (cirka 350 m bärväg) bär deltagarna sina kajaker. Sista biten in till växlingsområde följer samma bana som LAKE CLASS; det handlar om ungefär sex km på Åresjön.

Se video över den första forsen ("Lövströmmarna") samt video som visar den 90 grader svängen. Tack till  Agneta Bergman Fredrikson 

LAKE CLASS startar ute på Åresjön nära Åre och paddlar en rundbana på sjön. Även LAKE CLASS gör ett lyft (cirka 350 m bärväg). Tänk på att Åresjön är en fjällsjö där det snabbt kan blåsa upp och bildas stora vågor. Välj en kajak du kan hantera i alla typer av väder.

Efter paddlingen ska kajak och paddel lämnas vid anvisad plats. 

Bergslöpning 17 km

Löpsträckan går från Åre by upp till Åreskutans topp (1420 m ö h) via branta stigar, genom skog och i högfjällsterräng. Totalt 1 000 höjdmeter och 5,5 km löpning.  Löpningen nedför Åreskutan, med 1 000 fallande höjdmeter över 10 kilometer, till Huså by. Mer än hälften av sträckan är teknisk, stenig och ofta blöt. Det finns alltid snö på banan men mängden varierar från år till år. De sista fyra kilometer till växlingsområdet följer en hårt packad grusväg som lutar konstant nedåt.

Banan kommer att snitslas och märkas ut men alla deltagare måste vara förberedda på orientering vid dåligt sikt och måste ha med både kompass och karta (kartan tillhandahålls av tävlingsorganisationen.

Vid vackert väder erbjuder Åreskutan en mäktig utsikt och åskådare och påhejare kan åka kabinbanan upp till 1 274 m ö h och därefter gå cirka 15 minuter upp till toppstugan, där alla tävlande passerar.

* se en detaljerad "Runner's Map"

Mountainbike 30 km

Första delen av cyklingen går österut på en kuperad skogsväg. Därefter följer en blöt myr där många hoppar av och leder cykeln. Efter korsningen av Fröåvägen börjar den första tuffa klättringarna på banan; en brant “single track” på skoterled. Det är uppåt i princip hela vägen till Fröå gruva. Efter gruvan följer man en nybyggt single track i Björnen och sedan nedåt via en snabb utförsträcka som avlöses av en teknisk stig under en kraftledning.

Efter en kort sträcka på asfalt genom den övre delen av Åre by inleds två stora uppför samt fler stigar genom Åre Bike Park. Här är det kämpigt även för de starkaste cyklisterna men efter ett antal S-svängar är deltagarna nere i byn och cyklar den sista biten på asfalt in mot målgången på Åre torg.

Den sammanlagda stigningen på cykelsträckan är 700 höjdmeter. Sträckan kommer att vara markerad med snitslar och skyltar och funktionärer kommer att finnas vid på en del platser. Var försiktig och håll uppsikt, det kan finnas vandrare/cyklister ute på lederna samt biltrafik på vägarna. Följ trafikreglerna!

 

Detailed Google Map

  • click icon in upper left to show map legend
  • click icon in upper right ( " [ ] ") to open in larger window