Det här behöver du veta

Åre Extreme Challenge är en utmanande tävling. Här kommer viktig info för din förberedelse.

Söker du motivation för året runt träning? Kika in på vår sida "inspiration".

Säkerhetsinstruktioner

* Viktig att alla deltagare läsa säkerhetsinstruktioner inför racet.

Paddling - RIVER CLASS

I RIVER CLASS ingår forspaddling och sjöpaddling och deltagare måste visa upp förspaddlingsintyg för att kunna tävla. 

  • Du måste läsa ÅEC Paddlingsreglerna vilket sammanfattar information kring forspaddlingsintyg, förberedelse, kläder och krav på att klara att göra en självräddning ute på vattnet.  
  • Förspaddlingskurser. Titta i kanot.com för info om inplanerade kurser (inkl båda ÅEC-rekommenderade forspaddlingskurser samt den obligatoriska ÅEC-examinationen). Eftersom vissa företag endast planerar kurser/examinationer vid behov är det värt att titta på lista över instruktörer som kan ge godkända kurser för Grön Fors nivå 2 och fråga de när/om de kan ge en relevant kurs för ÅEC. 
  • River tips. Vi rekommenderar att RIVER CLASS-deltagare göra en genompaddling på Indalsälven under race week. Vissa företag erbjuder guidning (se "tränings tips").  Se en film av forsen under banan
  • Välj rätt kajak! Väljer en kajak som inte är för rank givet din kapacitet. Att kunna paddle bekvämt i alla förhållande är MYCKET viktiga än att hålla hög fart. 

  • ** Viktigmedellande **  Paddlingen på Åresjön (ALLA KLASSER) kan ändra på några minuter förvandlas från en lugn tur på sjön till vad som känns som ett stort hav med väldiga vågor. Under tidigare år har många kapsizat. Alla tävlande måste kunna göra en "självräddning" dvs tar sig upp i kajaken på eget hand utan hjälp. Detta krav (liksom en anpassad klädsel) är en viktig säkerhetsåtgärd, eftersom det kan ta tid innan säkerhetsteamet når fram vid en eventuell kapsejsning / nödsituation.

Paddling - LAKE CLASS

I LAKE CLASS ingår endast sjöpaddling. Inget paddlingsingtyg krävs dock alla deltagare bör ha tidigare paddlings erfarenhet samt följa nya tävlingsregler från 2018.

  • Du måste läsa **ÅEC Paddlingsreglerna** vilket sammanfattar information kring förberedelse, kläder och krav på att klara att göra en självräddning på sjön utan hjälp. 
  • Välj rätt kajak! Väljer en kajak som inte är för rank givet din kapacitet. Att kunna paddle bekvämt i alla förhållande är MYCKET viktiga än att hålla hög fart. 

  • ** Viktigmedellande **  Paddlingen på Åresjön (ALLA KLASSER) kan ändra på några minuter förvandlas från en lugn tur på sjön till vad som känns som ett stort hav med väldiga vågor. Under tidigare år har många kapsizat.  Alla tävlande måste kunna göra en "självräddning" dvs tar sig upp i kajaken på eget hand utan hjälp. Lita inte på att en säkerthetsbåt eller kanotist kan hinner fram till dig på race day -- ansvaret ligger hos tävlande själv! Säkerhetsteamet är där endast som back up i fall ett nödsituation uppstår.

Löpning

Löpningen är fantastiskt vacker och härlig utmaning. Det som är viktigt i förberedelserna för löpningen är, förutom att bli en stark allround-löpare, att träna specifikt på att springa utför i relativt svår terräng. Du måste kunna läsa en karta och kompass i fall att snitslarna försvinner pga vädret.

Löpartips - läs mer här.  

Mountainbike

Förberedelser för cyklingen sker bäst i cykelsadeln. Men, för dig som planerar att köra duo- eller soloklassen är det bra att träna på att både springa och cykla under samma pass. Kroppen måste vänja sig vid övergången från en disciplin till en annan.

Mountainbikesträckan är teknisk. Där banan går över myr är det bästa valet oftast att hoppa av cykeln och springa med den. För den som lagt åtskilliga timmar på stigcykling kommer sista delsträckan att gå strålande.

Mountainbike tips - läs mer här

Nyhetsbrev

Läs ÅEC:s senaste nyheterna och anmäl dig. Se länken längst ned till vänster på varje sida.