Need to know & Nice to know

Vi har här samlat all den information som du behöver gå genom innan du anmälar dig till ÅEC. 

 

Säkerhet:

Tävlingsorganisationens mål är att ÅEC ska vara en utmanande och säker tävling för alla deltagare oavsett deras nivå och erfarenhet.

Du hittar mer information kring säkerhet under ÅEC här.

 

Kunskapskrav:

För att höja säkerheten på vattendelen av ÅEC har vi tillsammans med Svenska Kantoförbundet tagit fram kunskapskrav och rekommendationer för paddlingsdelen på ÅEC River Class och ÅEC Lake Class.

Enda kunskapskravet för att delta i ÅEC finns i klasserna som paddlar på Indalsälven - ÅEC River Class Elite SOLO och ÅEC River Class Senior SOLO.

Information om utbildningskraven samt rekommendationer hittar du i ÅEC Paddlingsregler som du läser i sin helhet här.

 

Tävlingsregler:

ÅEC Tävlingsregler innehåller viktig information om blandt annat:

 • Vilka krav vi ställar på er som tävlande
 • Säkerhet
 • Anmälan
 • Obligatorisk utrustning
 • Tidsstraf och diskvalifikation

Du hittar den kompletta samligen av regler under punkten Tävlingsregler.

 

Försäkring:

Alla som tävlar i ÅEC måste enligt tävlingsreglerna ha en giltig olycksfallsförsäkring. Enligt samma regler är anmälan bindande och tävlingsorganisationen återbetalar inga startavgifter.

ÅEC samarbetar med Startklar som erbjuder försäkringar vid olycka samt återbetalning av startavgiften vid akut sjukdom. Läs mera om Startklar här.

 

Planerna din resa till Åre:

De allra flesta tar bilen till Åre med egen utrustning, men det finns goda möjligheter att välja andra sätt att ta sig hit och istället hyra och fixa hjälp med logistiken kring cykel och kajak.

Planera i tid och njut av Åre hela veckan.

 

Resan till Åre:

 • Bil: Ca sex timmar från Stockholm, en timme från Östersund eller två och en halv timme från Trondheim.
 • Tåg: Res från Stockholm med SJ till Åre. Tåget stannar mitt i Åre och därifrån med taxi är där 12 minuter till Copperhill Mountain Lodge.
 • Flyg: Flyg till Åre Östersund Flygplats. Boka med SAS eller Bra - båda flyger från Stockholm till Östersund. Tåg eller taxi till Åre tar ca en timme. Du kan även hyra bil på flygplatsen i Östersund.
 • Flyg: Flyg till Trondheims flygplats. Boka flyg via SAS eller Norwegian från Oslo, Köpenhamn eller Amsterdam m.fl. Tåg, taxi eller hyrbil till Åre tar ca 2 timmar. 

 

Boende:

Copperhill Mountain Lodge är ÅECs officiella tävlingshotell och vårt rekommenderade boende under ÅEC Race Week. Hotellet ligger med fantastisk vy över Åredalen och har rum med mycket hög standard där huvudparten är sviter där upp till åtta personer kan bo tillsammans till mycket förmånliga priser. 

Copperhill Mountain Lodge erbjuder i samarbete med ÅEC boende till mycket bra priser som du hittar här.

Copperhill Mountain Lodge är centrum för en del av aktiviterna under ÅEC Race Week och ligger i Åre Björnen med lätt tillgång till ÅEC banan. 

 

Hyra kajak:

 • Kajaksidan erbjuder uthyrning av kajaker som hämtas och lämnas i Stockholm. Boka här.
 • Mountain Experience nära Åre erbjuder uthyrning av havskajaker. Läs mera här.

 

Hyra cykel:

 • Åre Bikes hyrar ut cyklar från deras butik i centrala Åre. Läs mera här.
 • Åre Skidsport hyrar ut cyklar från deras butik på Åre Torg. Läs mera här.
 • Åre Guiderna hyrar ut cyklar och erbjuder guidning i området. Läs mera här.
 • Vålådalen 25 minutter med bil från Åre hyrar ut cyklar. Läs mera här.

 

Logistik:

Geografin runt ÅEC banan gör att det krävs en del logistik inför eller under tävlingsdagen, därför erbjuder tävlingsorganisationen olkia typer av transport och förvaring. Du beställer transport vid anmälan på Race.se eller på Race Office på Copperhill Mountain Lodge under Race Week.

Tider och priser för transport framgår av följande tabell.

Självklart kan du och/eller ditt supportteam ta med kajaken till starten och cykeln till växlingen på själva tävlingsdagen. Om ni väljer att lämna kajak och cykel dagen framgår inlämningsplatser och tider av ovanstående tabell.

 

Paddling - Generellt:

Paddlingen på Åresjön kan på några minuter förvandlas från en lugn tur på sjön till vad som känns som ett stort hav med väldiga vågor. Alla tävlande måste kunna göra en "självräddning" dvs tar sig upp i kajaken på eget hand utan hjälp. 

 

Paddling - River Class:

I River Class ingår forspaddling och sjöpaddling och deltagare måste visa upp förspaddlingsintyg för att kunna tävla. 

 • Du måste läsa ÅEC Paddlingsregler vilket sammanfattar information kring forspaddlingsintyg, förberedelse, kläder och krav på att klara att göra en självräddning ute på vattnet.  
 • River tips. Vi rekommenderar att River Class-deltagare göra en genompaddling på Indalsälven under race week. Flera lokala företag erbjuder guidning.
 • Välj rätt kajak! Väljer en kajak som inte är för rank givet din kapacitet. Att kunna paddle bekvämt i alla förhållande är MYCKET viktiga än att hålla hög fart. 

Paddling - Lake Class

I Lake Class ingår endast sjöpaddling. Inget paddlingsingtyg krävs dock bör alla deltagare ha tidigare paddlings erfarenhet. 

 • Du måste läsa ÅEC Paddlingsregler vilket sammanfattar information kring förberedelse, kläder och krav på att klara att göra en självräddning på sjön utan hjälp. 
 • Välj rätt kajak! Väljer en kajak som inte är för rank givet din kapacitet. Att kunna paddle bekvämt i alla förhållande är MYCKET viktiga än att hålla hög fart. 

 

Löpning:

 • Löpningen är fantastiskt vacker och härlig utmaning. Det som är viktigt i förberedelserna för löpningen är, förutom att bli en stark allround-löpare, att träna specifikt på att springa utför i relativt svår terräng.
 • Du måste kunna läsa en karta och kompass i fall att snitslarna försvinner pga vädret. 

 

Mountainbike:

 • Förberedelser för cyklingen sker bäst i cykelsadeln. Men, för dig som planerar att köra duo- eller soloklassen är det bra att träna på att både springa och cykla under samma pass. Kroppen måste vänja sig vid övergången från en disciplin till en annan.
 • Mountainbikesträckan är teknisk. Där banan går över myr är det bästa valet oftast att hoppa av cykeln och springa med den. För den som lagt åtskilliga timmar på stigcykling kommer sista delsträckan att gå strålande.

ÅEC 2021

Anmäl dig här