Åre Extreme Challenge 2019

Bilder och filmer

ÅEC Lundstams Kidz Event

Resultat (ÅEC och Run N Bike)

 • Officiella resultat
  • Använd drop-downmeny för att välja distans (river or lake) samt klass  (herr, dam, mix) 

   * Se alla ÅEC-resultat sedan 1997 här.

Mediabevakning

 • Kommer snart ... ( e-posta gärna artiklar till oss)

Vind, vagor och ett tåg

Precis som under tidigare års tävlingar, hade Moder Natur andra planer än vi tänkt. LAKE CLASS fick inte paddla och ingen fick springa hela vägen upp till Åreskutan. Men efter två missade år, fick RIVER CLASS äntligen paddla fors!


2017: för mycket vatten. 2018: för lite. 2019 var det 22 m/s i byvind. Tävlingsorganisationen beslöt tidigt fredag morgon att ställa in LAKE CLASS paddlingen, men tillåta paddlingen för RIVER CLASS. Sjön, som är mer utsatt för vind, var för farlig att paddla på. Forspaddlingen, som är mer skyddad för vinden, kunde genomföras. I den klassen hade vi dessutom höga krav på paddlarnas kunskaper, vilket saknas i LAKE CLASS. Trots det, fick många i RIVER CLASS ta ett dopp i de utmanande forsarna. (läs meddelandet om banförändring från tävlingsarrangörerna).


Dålig sikt och byvind på upp till 30 m/s, tvingade arrangörerna att välja banan för dåligt väder på löpningen. De tävlande bjöds på klassisk svensk fjällöpning med blöta myrar och branta backar. Delagare rapporterade om avsnitt på löpningen där det krävdes maximal lutning in i vinden för att inte falla.


Temperaturen steg edast svagt till målgången, men hindrade inte deltagarna från att avnjuta en kall från Nordic Kiwi Brewers – en invand tradition vid det här laget.


Emil Dahlqvist vann RIVER CLASS för andra gången, före flera andra tidigare vinnare på startlinjen och även New Zealands multisportstjärna Sam Manson.


Marie Nilsson vann en tight uppgörelse på damsidan, med de tre på pallen inom 5 minuter. Det var Maries första vinst, där hon slog de två tidigare vinnarna Malin H och Marika W.


De över 500 deltagarna verkade ta banförändringen med ro. Beslutets rimlighet blev än tydligare på lördagsmorgonen, när de vita gässen på vågorna, svepte från väster över sjön. Nicolas Mougin från Frankrike uppskattade tävlingsorganisationens beslut: ”Grattis och respekt till tävlingsorganisationens fokus på sportslighet och säkerhet före kommersiella intressen. Mer sånt!”. Det extrema vädret skapade även en unik sammanhållning bland deltagarna, med många historier att dela över den utsålda middagen på Copperhill lördag kväll.


Hört på ÅEC 2019

 • “Stopp – tåget kommer!” Jari Palonen var fyra i mål, men fick stanna 60 sekunder för passerande tåg efter första växling. Tävlingsdomarna justerade hans sluttid för det inträffade, vilket tog honom hela vägen till pallen. Sam Mansson från New Zealand flyttades till fjärde plats med endast 15 sekunders marginal.
 • “Precis vad jag önskat mig!” -- Samuel Broman vann Nordic Kajaks Breeze surfski och Simon Böhme Florén vann en P&H Valkyrie Surfski från Kajaktiv vid prislotteriet. Båda har redan bekräftat deltagande på RIVER CLAS 2020.
 • “Jag går inte så snabbt ….” Funktionären som entusiastiskt gick den branta vägen ner till starten vid Tännforsen, bad övriga funktionärer att gå före på vägen tillbaka för att hon gick så långsamt. Orsaken var en hjärtsjukdom, och på frågan om hon ville inte ville slippa gå ner för backen, svarade hon ”Jag vill ju heja på de som startar på den här långa tävlingen.”
 • “Jag gillar att lida.” RIVER CLASS- deltagaren Ronald Arvidsson, kom kanske sent till mål, men togs emot av en stor grupp funktionärer som sjungade tog honom till en flaska bubbel som väntade i mål. Han var inte snabbast, men njöt av varje minut. ”ÅEC:s organisation, funktionärerna, andra tävlande – det var en fantastisk upplevelse! Men jag får erkänna att jag gillar att lida lite…”

Vad var nytt 2019?


För andra året i rad återvände tävlingen till Copperhill, med Mercedes Benz som huvudsponsor. Några nya saker gick dock att hitta:

 • Run N Bike-tävlingen debuterade, med fler än 80 deltagare. Ironiskt nog, fick hela LAKE CLASS tvingas in i samma två-sportsupplägg.
 • Live-sändning hade premiär, med fem kameror runt banan.
 • Prisutdelningen flyttade till torget, men utlottningen av priser klarades av på Copperhill, vilket även gav mer tid för de tävlande att prata igenom dagens upplevelser under kvällen.
 • Victorinox-kniven är tillbaka! En unik och välförtjänt present till alla deltagare.
 • Uppmuntrade av Nord-Lock Group, ett globalt företag i byn Mattmar, utanför Åre, släppte ÅEC en ny klass inför 2020. Det är en företagsklass som liknar stafettklassen, men lagen ska bestå av anställda som utmanar kollegor, kunder och leverantörer att testa sig och utvecklas. Kanske blir det tisdags-träning på fler företag?
 • Lundstams ÅEC Kidz Event på Copperhill Mountain Lodge återkom, med en lite större utmaning för barnen jämfört med förra året.
 • Fler långväga tävlande tex Sam Manson och Robbie Savage från Nya Zealand och Australien, samt Heleen Rossouw, en stark paddlare från Sydafrika. Vi hade tre franska Duo-lag sponrade av Mercedes Benz samt deltagare från Tyskland, USA med flera.
 • Växlingsområde #2 i Huså, sponsrat av VSV, uppgraderades med nya cykelställ från det lokala snickeriet Ett Två Trä (Tack Alex Stål!).
 • Vi välkomnade även flera nya sponsorer: Yetea, Karun, Injinji, Ultimate Direction, Victorinox, JBL, The Popping company med flera.

Europeiska Mästerskapen i multisport (RIVER CLASS elite)


Herr
1. Emil Dahlqvist 5.03.37        1 000 EURO
2. Robert Lindberg 5.05.21     500 EURO
3. Jari Palonen 5.07.16           300 EURO

Dam
1. Marie Nilsson 5.57.54           1 000 EURO
2. Malin Hjalmarsson 5.58.39   500 EURO
3. Marie Krysander 6.02.01      300 EURO


Tävlingsrapporter från deltagare

Maila oss på  website@areextremechallenge.se om du har en berättelse du vill dela med dig av!

Du hittar det gamla site för Race Week 2019 här